> Alapvető információk az Indigó és Kristály gyermekek szülei számára

Indigó/Kristály gyermekeddel való interakciód során, illetve a nevelésükkel kapcsolatban emlékezz arra, hogy a gyermekeid nagymértékben különböznek tőled. Ami működött nálad gyerekként, az náluk nem működik.

A főbb területek, amikben ez megnyilvánul:
  • az Indigó/Kristály gyermekek jobb agyféltekés beállítottságúak
  • az Indigó/Kristály gyermekek igen érzékenyek a környezeti stresszhatásokra
  • az Indigó/Kristály gyermekek érzékenyek arra, amit megesznek, és gyakran alakul ki náluk vmiféle ételallergia .

Mit jelentenek ezek?

1. Jobb agyféltekés beállítottság

Az Indigó és Kristály gyermekek elsodlegesen a jobb agyféltekét használják. Ez azt jelenti, hogy kreatívak, intuitívak, élénk a fantáziájuk és érzelmi intelligenciával rendelkeznek. Ám a kultúránk főként bal agyféltekés beállítottságú, ami azt jelenti, hogy lineáris, racionális és logikus.

A problémák akkor merülnek fel, amikor a gyermek belép az iskolarendszerbe, és alkalmazkodnia kell az iskolarendszer működéséhez. Aki jobb agyféltekés beállítottságú, az nagyon gyorsan tanul, és gyakran tesz intuitív ugrásokat, ami megmutatja ámulatba ejtő intelligenciáját. Ám az oktatási rendszer a bal agyféltekés működésre van felkészülve, ami az ismétlésre, a rutinra, a szervezettségre és a linearitásra / a tudásanyag fokozására épül. Ez a „lassabb” megközelítés azt jelenti, hogy a gyerek hamar elunja magát, és hamar elveszti az érdeklodését. Így általában más módokat keres, hogy serkentse az érdeklodését. Ez vezet aztán ahhoz, hogy sok Indigó gyermeket ADD-sként vagy ADHD-sként címkéznek meg, és gyakran Ritalint adnak nekik, amikor tulajdonképpen semmi más bajuk sincs, csak az, hogy unatkoznak.

Intuitív intelligenciájuknak köszönhetően eltölthetnek pár évet az oktatási rendszerben, mire kiderül, hogy nem tudnak „helyesen” olvasni vagy írni. Így aztán „diszlexiásnak” minosíthetik oket, ami egy újabb bélyeg.

Ez nagyon káros, mert az Indigó gyermeknek erős „tökéletesség” érzése és „küldetéstudata” van. Ha azt mondják neki, hogy vmi rosszul működik nála, vagy „valamimi baj van vele”, akkor ez sérülést okoz számára, és megpróbálja vagy meggyógyítani, vagy elrejteni ezt a sebet. Ez a kamasz években droghasználathoz és táplálkozási zavarokhoz vezethet, ahogy próbálja meggyógyítani vagy elrejteni a sérülést.

Nagyon fontos, hogy felismerjük, hogy az Indigó vagy Kristály Gyermek más, ám nem szenved semmiféle működési rendellenességben. Ha ezt a különbözőséget becsülni tudjuk, és tudunk bánni vele, akkor a gyermek kiegyensúlyozott módon nő fel, ellenkező esetben ez viszont működési zavarokhoz és problémákhoz vezethet.


2. Érzékenység a környezet stresszhatásaira

A gyermeked sokkal érzékenyebb, mint amilyen te voltál vagy vagy. A hallása, a látása és az egyéb érzékei sokkal élesebbek, mint a tieid. Ez az evolúciós folyamat része, ahogy az emberek egyre nyitottabbá és érzékenyebbé válnak.

Ez azt jelenti, hogy a gyermekedet feszültté teszi és kifárasztja a hangos zaj, a tömeg, a bömbölő zene és tévé. Ezekre a hatásokra válaszképp vagy visszahúzódóvá és levertté válik, vagy hagyja, hogy hassanak rá ezek az ingerek, és ettől hiperaktív és destruktív lesz.

Az Indigó/Kristály gyermeknek ezért nyugodt és békés otthoni környezetre van szüksége, kevés elektromos játékkal és eszközzel, és babysitterként biztosan nem a tévére. Majdnem közvetlen összefüggés van a gyermek viselkedése és aközött, mennyit tévézik, és mit „szed fel” a tévében látottakból.

A környezeti stresszbe szintén beletartozik a szülők kapcsolata. Ha otthon nyílt vagy kimondatlan agresszió van jelen, akkor a gyermek ezt érzi és felveszi, és működési zavarokat vagy védekező mechanizmusokat fejleszt ki. Semmit nem tudsz elrejteni az Indigó/Kristály gyermek elől, mert ő „leolvassa” az energiameződet, és pontosan érti és tudja, mit gondolsz és hogyan érzel, akkor is, ha ezt nem mondod ki.


3. Ételallergiák

Az Indigó/Kristály gyermekek fizikai teste is nagyon érzékeny. Gyakran rosszul viselik a feldolgozott ételeket és az élelmiszer adalékanyagokat. Szintén rosszul reagálnak a cukorra és a koffeinre.

Ez azt jelenti, hogy az édességek, a mesterséges színezéket tartalmazó italok, a sütemények, a hamburgerek és a csokoládé diszfunkcionális vagy hiperaktív viselkedést válthat ki a gyerekből. Ha az Indigó vagy Kristály gyermeket csokoládéval és kólával eteted, akkor ez szó szerint olyan, mintha drogot adnál neki. A fizikai rendszere túlzott aktivitással válaszol erre, hiperaktív viselkedést produkálva, amit „összeomlás” vagy dühroham, hiszti követ, amikor a hatás elmúlik és a gyerek „visszazuhan”, és cukor és koffein elvonási tüneteket tapasztal meg.


Az ételallergia azt is jelentheti, hogy a „normális” étrendet nem bírja sok Indigó. A csirke és a húskészítmények teli vannak hormonokkal, antibiotikumokkal és adalékanyagokkal, és a szupermarketekben kapható konzerv vagy félkész ételek többsége is tartalmaz olyan adalékokat, amiket nem biztos, hogy jól visel a szervezetük. Ehhez hozzájön, hogy a gyerek lehet, hogy lisztérzékeny vagy egyéb dolgokra érzékeny, ami ekcémát, emésztési problémákat és a homloküreggel, füllel/orral és torokkal kapcsolatos zavarokat okoz.


Mit tehetünk ezekkel a problémákkal kapcsolatban?

Oktatás

Az Indigó/Kristály gyermek jól reagál az olyan oktatási rendszerekre, melyek egyensúlyba hozzák a jobb és a bal agyféltekét, és ahol kreatív foglalkozások is vannak, zene, rajz/festés, tánc vagy dráma/színjátszás formájában.

A legjobb rendszer az Indigó/Kristály gyermekek számára valószínűleg a Waldorf rendszer, ahol kezdetben maximalizálják a jobb agyféltekés tevékenységeket, míg fejlesztik közben a bal agyféltekét, hogy támogassa a jobb agyféltekét. Szintén hangsúlyt helyeznek a gyerekek testbe „földelésére”, mivel sok Indigó úgy reagál a sérüléseire, hogy elmenekül a testébol, „kint marad”.

Ha gyerekedet ADD-snak vagy ADHD-snek diagnosztizálták, akkor légy óvatos azzal, hogy Ritalint adsz-e neki, ami egy drog (mellékhatásokkal és elvonási tünetekkel), és ami sokkal inkább arra való, hogy a szülők és a tanárok bánni tudjanak a gyermekkel, mintsem hogy a gyermeket segítsék. Vannak homeopátiás és étkezési alternatívák, melyek kevésbé károsak és sokkal hatékonyabbak.


Környezeti stressz

A korai években minimalizáld a zajt és a feszültséget. Ez azt jelenti, hogy minimalizáld a tévét, az elektronikus játékokat és az „erőszakos” tevékenységeket. Bátorítsd a játékot, a képzeletet, az olvasást, a könyveket, a színezést és a történetek kitalálását/elmesélését. Teremts egy nyugodt és békés környezetet, amennyire ez lehetséges.


Étkezés

Ezt a legnehezebb megfigyelni, mert a vásárlási szokások és a korosztályában levők hatása azt eredményezi, hogy a gyermek ki van téve a junk food ételek „varázsának”. Próbálj meg természetes, biogazdálkodásból származó és egészséges alternatívákat találni. 
 
Ha a gyermek hangulatváltozásoktól vagy allergiától szenved, akkor próbáljátok meg beazonosítani az étkezési problémát, és hozzatok létre egy kiegyensúlyozottabb táplálkozási tervet.